Chinos

Chinos

Chinos är ett par byxor tillverkade i ett tyg som kallas för chinotyg, alltså därifrån namnet kommer, chinotyg är ett lätt bomullstyg som är väldigt mjukt och fint. Namnet chinotyg kommer ifrån spanskans ”chino” – som betyder kines. Tyget kommer ursprungligen från Kina och syddes av kineser. Chinos och chinotyg har använts inom den spanska armén, där det var vida känt att det omtyckta tyget var tillverkat av kineser – man började helt enkelt att byxorna efter de som hade skapat dem, det vill säga kineserna.

Röda snygga chinos

Chinos i casual stilhinos

Chinosbyxor går att använda i stort sett vid alla tänkbara tillfällen. Chinos är nästan som en slags universalbyxa. De är mellansnygga och går att använda såväl på arbetet som på festen. De har pressveck framtill vilket ökar på dess finhet. De är inte riktigt lika strikt fina som kostymbyxor, men de är närmare kostym och andra pressvecksbyxor än vad några andra byxor är. Chinosen är också så pass luftiga och mjuka att de utan problem kan bäras på varma sommardagar. Tänk bara på att välja ett par chinos som har en ljus färg för att det inte ska bli för varmt.

Använd chinos som finkläder

Med ett par chinos och en snygg kavaj kommer du att kunna göra succé på nästan vilken bjudning som helst. Chinosen och kavajen är ett mycket snyggare val än ett par jeans, även av finare modell, och en skjorta. Chinos ger ett intryck av att vara en riktig finbyxa med sina pressveck framtill. Tillsammans med skjortan blir det riktigt snyggt, välj ljusa chinos och en ljus skjorta om tillställningen är utomhus och det är sommar, det ger en riktig somrig känsla. Byxmodellen finns i flera olika färger, många av dem är riktigt färgstarka och snygga.

Efter att chinos användes inom flera länders arméer på 1800-talet, däribland amerikas och spaniens, så dog intresset för byxorna ut. På den tiden nådde de aldrig ut till den stora massan utan stannade inom militären. Det var först flera år senare som gemene man började bära chinos. Någon gång under 1980-talet blev chinos en vanlig syn på kontor och på gator.

Dessa byxor är framförallt ett herrplagg men det finns chinosmodeller för damer också. det dom skiljer dem åt är det vanliga med byxor mellan könen, byxor för damer är sydda på ett sådan sätt att de följer den kvinnliga kroppen bättre. Byxorna för damer är lite större i stuss och midja än vad byxan är för män.