Bomberjackan

Funderar du på att köpa en ny jacka så kan en bomberjacka vara något för just dig. Ett mode som har kommit tillbaka mer och mer för varje år. Bomberjackan har länge förknippats med vissa subkulturer och kanske framförallt skinnheads. Under 2000-talet har det skett en stor förändring kring synen på bomberjacka och den yngre generationen förknippar inte längre den med något subkultur. Bomberjackan har dock en lång historia bakom sig och fungerade länge som ett plagg för att hålla stridspiloterna varma. De första stridsflygplanen, under första världskriget saknade isolerade cockpits, och piloterna var därför i behov av ett värmande plagg för att skydda sig mot den extrema kyla som kunde uppstå på tusentals meters höjd.

Leslie Irvin – Grundare av bomberjackan

Leslie Irvin startade sin verksamhet 1926 och blev senare huvudleverantör till Royal Air Force. Det stora genombrottet kom under andra världskriget när efterfrågan på Leslies jackor blev enorm. Verksamheten han startat räckte inte till och Leslie fick lägga ut tillverkningen på flera underleverantörer. På grund av detta kunde detaljerna på jackorna från denna tid skilja sig lite. De mest välkända jackorna är de så kallade A-2 och G-1 modellerna. Den sistnämda blev enormt populär efter att filmen Top-Gun haft premiär.

Top Gun gör bomberjackan populär

Top Gun hade premiär 1986 med Tom Cruise i huvudrollen. Filmen handlar om Maverick som drömmer om att bli världens bästa pilot. Han tar vävning i det amerikanska flygvapnet och får snart åka på uppdrag. Filmen hade stor påverkan på de amerikanska samhället och det var bland annat här som bomberjackan började bli populär även hos vanliga amerikaner. Filmen vann en Oscar för bästa låt ”Take My Breath Away”.