Rockabilly kläder

Är du nyfiken kring Rockabilly kulturen och vad den egentligen innebär så finns det numera ett stort urval av kläder och accessoarer på nätet. Rockabilly härstammar från 50-talet och, förutom kläderna, så är bilar och musik ett viktigt inslag i kulturen. Rockabilly växte fram efter andra världskrigets slut av var till en början en så kallad subkultur. Det var rebelliska ungdomar och många gillade det lite farliga och äventyrliga som kom med kulturen. Musiken under 50- och 60- talet har varit en viktig roll för kulturen. Mycket tack vare den ”odödliga” musik som skapades under denna tid har gjort att kulturen i allra högsta grad fortfarande finns kvar. Modevärlden har på senare år också insett att det finns ett stort intresse kring 50-tals kläder och man kan allt oftare se Rockabilly insperarade kläder på diverse modemässor. Förutom musiken så har bilarna bidragit till kulturen och idag finns det ett flertal träffar man kan åka på varje år.

Varför detta intresse kring 50-talet?

Givetvis finns det inget lätt svar på denna fråga men för många handlar det om en liten nostalgi tripp. Att få åka tillbaka till ungdomen och få komma bort ifrån vardagen en liten stund. Att få leva som förr i tiden ”då allt var lite bättre” är en del av det som lockar. Då de flesta kulturer eller ungdomskulturer oftast försvinner när den generationen växer upp så verkar det vara precis tvärtom för Rockabilly kulturen.

Elvis Presley

En ikon för många inom Rockabilly kulturen är ”The King”. Vissa skulle säga att han personifierar hela rockabilly kulturen och 50-talet. Elvis växte upp i en religiös familj och började sjunga i gospelkören. Han visade tidigt en musikalisk talang och när han var i 18 års åldern spelade han i sin första skiva. När producenterna frågade Elvis vilken artist han lät som svarade han ”I dont sound like nobody”. Året därpå återvände han för att spela in en skiva till. Strax därefter sattes han ihop med Scotty Moore och Bill Black och trion blev alltmer populära i Sydstaterna.