Regler och positioner i fotboll

Det finns mer eller mindre komplicerade idrotter. Fotboll kan nog anses som en av de lättaste idrotterna att lära sig rent teoretiskt. Sporten innehåller inga konstiga räknesystem eller regler. Man behöver heller inte använda sig av någon avancerad utrustning för att utföra sporten.

De enda regler som man egentligen behöver känna till är offside, hörna och inkast. Trots att fotbollen finns i så många olika länder har man lyckats att komma överens om ett regelverk som faktiskt fungerar. Det internationella fotbollsförbundet, FIFA, är de flesta länders fotbollsförbund medlemmar i och det är FIFAs regler som de flesta länder baserar sina regler efter. I internationella sammanhang så är det FIFAs regler som gäller. Det som dock kan skilja mellan ländernas olika ligor är nivån som domaren sätter på hur tufft spel som tillåts. Till exempel så anser många att i den engelska ligan tillåts mer hårdare spel än i tillexempel den italienska.

En fotbollsmatch spelas i 2×45 minuter och en paus på cirka 15 minuter mellan halvlekarna. Vid en eventuell vinst belönas laget som vann matchen med 3 poäng och laget som förlorade får inte med sig några poäng. Vid oavgjort resultat så får båda lagen med sig varsitt poäng.

Offside

Som det stod nämnt tidigare så är det enda man behöver lära sig bland annat offside. Detta är dock det enda som egentligen gör fotboll till en mer svårförstådd sport.

När en spelare från ett lag ska slå en pass till en lagspelare måste det finnas minst två stycken motståndare mellan han som ska ta emot bollen till kortlinjen. Eftersom målvakten i regel alltid är sista man mot kortlinjen så kan man enklare förklara att det måste finnas en utespelare mellan han som ska ta emot bollen och kortlinjen.

Befinner sig spelaren som passningen går till bakom den sista utespelaren i motståndarlaget så blåser domaren alltså för offside. Då får motståndar laget en indirekt frispark och sedan sätts spelet igång igen.

Man kan dock bara bli avblåst för offside om man befinner sig på motståndarnas planhalva när passen slås. En passning som slås bakåt kan heller aldrig blåsas av för offside.

Inkast, hörna och inspark

Om bollen går över linjen på långsidan stannas spelet upp för att göra ett så kallat inkast. Domaren pekar mot de lag som då orsakade att inkastet uppstod och spelet kan snabbt fortsätta.

Går bollen över kortsidan så pekar domaren antingen för inspark eller hörna. Har en spelare i motståndar laget orsakat att bollen gick över kortlinjen så blir det inspark. Om en medspelare är sista man på boll innan den går över sidlinjen blåser man alltså för hörna.

Högsta ligorna i världen

Världens bästa fotbollsligor återfinns i Europa.

Italien – Serie A

England – Premier League