Zinedine Zidane

Zidane, född 23 juni 1972, var en av världens bästa fotbollsspelare under 90-talet och en bit in på 2000-talet. Han var både nyckelspelare i det franska landslaget och sina klubblag. Zidane började sin proffskarriär i den franska klubben AS Cannes, som till vardags spelar i den franska högsta ligan ligue1, men det var i Bordeaux som Zidane skulle få sitt genombrott. Zidane började spela i klubben 1992 och stannade där i knappt fyra år. Efter att ha visat upp sina talanger på planen var det många klubbar som var intresserad av att köpa fransmannen. Enligt vissa uppgifter som ej är bekräftade skulle en överenskommelse med Barcelona varit klar. Den dåvarande tränaren Johan Cruyff fick dock sparken i samband med övergången och det blev aldrig något med affären. Istället gick Zidane till serie a klubben Juventus. Under slutet av 90-talet ansåg många att just Juventus var det bästa klubblaget i världen och Zidane blev en viktig nyckelspelare i laget.

Zidane vann ligan med Juventus 97- och 98 samt spelade laget två Champions League finaler under dessa år. Juventus förlorade finalmatcherna mot Real Madrid och Borussia Dortmund. Inför VM 98, som skulle spelas på hemmaplan, var Zidane den stora stjärnan i det franska landslaget. Fotbolls VM 1998 i Frankrike blev en framgångssaga för de franska landslaget. I finalen mot Brasilien vann laget med hela tre mål mot noll efter bland annat två mål av Zidane. Två år senare var han med att ta hem ytterligar ett guld till Frankrike, denna gång ett EM guld.

Det blev lite drygt fem år i Juventus (96-01) innan han skrev kontrakt med la liga klubben Real Madrid. Köpesumman blev 75 miljoner Euro och var ett rekord fram till 2009. Många var skeptiska till den höga övergångssumman men Real Madrids president ansåg att Zidane var en självklar spelare i sitt nya lagbygge. Zidane tystade snart de kritiska rösterna och visade prov på att han även kunde glänsa i Spanien och 2002 avgjorde han finalen i Champions League med ett fantastiskt vackert volleyskott. En av anledningarna till att han ville lämna Juventus var just att han ville hamna i ett lag som hade stor chans att vinna Champions League. Året därpå blev laget ligamästare.

Med spelare som David Beckham, Roberto Carlos, Raúl, Luis Figo, Ronaldo och Zidane blev laget mer känt som ”galacticos” och många kommer ihåg detta legendariska lag som ett av de mest stjärnfyllda någonsin.

Zidane växte upp i staden Marseille men har algeriskt ursprung. Han väste upp under enkla förhållanden och har blivit en förebild för många som växer upp i utanförskap. Han har också engagerat sig i diverse projekt mot rasism och fattigdom.

Inför VM 2006 i Tyskland meddelade han att det skulle bli hans sista som fotbollsspelare och den 7 maj 2006 gjorde han sin sista match för Real Madrid. Matchen spelades mot Villareal och slutade 3-3 med ett mål av Zidande.

Vm 2006 började tungt för fransmännen då man var nära att få åka hem redan efter gruppspelet. Många ansåg att Zidande inte levde upp till sitt ”gamla jag” men i vanlig ordning skulle han vara bäst när det väl gäller. Många var eniga om att han var planens bästa spelare i åttondelsfinalen,kvartsfinalen samt semifinalen. Han bidrog i allra högsta grad till att Frankrike tillslut nådde en VM final. I finalen ställdes Frankrike mot Italien och det började bra för fransmännen genom Zidanes ett noll mål. Italien kvitterade senare och det hela fick avgöras på straffsparkar där Italien drog det längsta strået.