Mästarnas mästare

Mästarnas mästare

Mästarnas mästare

Ett trevligt inslag i tv-soffan under våren brukar vara att det kommer en ny säsong av mästarnas mästare. Här får vi åter igen träffa många av dem som gett oss fina idrottsminnen och fått hjärtat att slå lite extra. I programmet gör före detta idrottsproffs upp om vem som ska koras som mästarnas mästare. I tio avsnitt brukar vi få följa deltagarna när de tävlar i alla olika sorters grenar. Här gäller det inte att bara vara uthållig och fysiskt stark även om det är en viss fördel att vara det. Grenarna är bra uppdelade för att vara så rättvisa som möjligt oavsett vad deltagarna sysslade med för idrott innan och kanske framförallt hur länge sedan det var de la av med sin idrott. Thomas Ravelli och Ingemar Stenmark är två bra exempel då de långt efter sina idrottsliga karriärer lyckats vinna mästarnas mästare. Programmet spelas alltid in på olika platser och även om man inte är överdrivet intresserad av idrott kan detta vara ett trevligt underhållningsprogram då man får se lite olika platser runt omkring i Europa. Deltagarna bor tillsammans i ett hus och tävlingarna är kanske inte de allra viktigaste. I programmet får tv tittarna en mer personlig bild av de olika deltagarna. Ett uppskattat inslag är den så kallade minnesvideon där man får en skön tillbakablick på de olika deltagarnas idrottsliga karriär. Detta brukar väcka sköna minnen till liv, kanske framförallt då programmet haft med många VM94 hjältar. Deltagarna brukar vara uppdelade efter vilken idrotts bakgrund de har och oftast representeras lika många idrotter som det är deltagare även om det ibland sker undantag.

I de tidigare säsongerna gällde det att för varje vecka samla så mycket poäng som möjligt för att slippa komma med i nattduellen. Den deltagare som hade minst poäng efter veckans tävlingar skulle då välja en annan deltagare att möta i nattduellen. Hade man lyckats samla mest poäng av alla under veckan fick man en immunitet och kunde alltså inte bli vald som utmanare. I nattduellen gällde det att vara på tårna då man oftast skulle greppa tag i någonting före sin motståndare på en given signal.

I de senare säsongerna har man börjar med att dela in tävlingen i ett gruppspel, semifinal och sedan en avgörande final. Då slåss tolv deltagare i två grupper med vardera tre män och tre kvinnor. Fyra av de deltagare som lyckas samla ihop flest poäng går sedan till en semifinal. Finalen brukar sedan avgöras mellan tre av de bästa deltagarna från semifinal.